De termijn voor de UKCA-markering is verlengd

Organisaties krijgen een jaar extra de tijd om aan de UKCA-markering te voldoen. De UKCA-markering is de nieuwe productveiligheidsmarkering van het Verenigd Koninkrijk.

Op 24 augustus heeft de Britse regering aangekondigd dat organisaties nog een jaar langer de tijd krijgen om de nieuwe productveiligheidsmarkeringen aan te brengen op de meeste producten die in Engeland, Schotland en Wales op de markt worden gebracht.   

"De Britse regering erkent de impact van de pandemie en de mate waarin de fabrikanten klaar zijn voor de UKCA-markering, daarom heeft de Britse regering de termijn verlengd tot 1 januari 2023. Hoewel dit organisaties een extra jaar geeft om de migratie te voltooien, raden wij sterk aan de verlenging te zien als een kans om de migratie vroeg voor te bereiden. Door nu te beginnen met het begrijpen van de eisen, het indienen van de aanvraag en het certificeringstraject te starten, wordt het risico op verstoring van de toegang tot de Britse markt geminimaliseerd.” Aldus Otto Hughes, Global Product Assurance Manager bij DNV.  

Bereidt u goed voor op de transitie: download hier het stappenplan naar de UKCA-markering 

De UK Conformity Assessed (UKCA)-markering stelt het Verenigd Koninkrijk in staat controle te houden over de productregelgeving en om de hoge productveiligheidsnormen die in het Verenigd Koninkrijk worden verwacht te handhaven. De UKCA-markering vervangt de productveiligheidsetikettering die het Verenigd Koninkrijk voorheen gebruikte toen het lid was van de EU, zoals de CE-markering.   De UKCA-markering geldt voor de meeste producten waarvoor voorheen de CE-markering vereist was. De verlenging van de termijn betekent dat alle producten waarvoor voorheen de CE-markering was vereist, tot 1 januari 2023 nog niet verplicht de UKCA-markering hoeven te dragen. Er is een uitzondering voor de medische hulpmiddelen, hiervoor hoeven organisaties pas vanaf 1 juli 2023 de UKCA-markering te dragen.  

DNV is een erkende certificatie-instelling op de Britse markt voor het certificeren van drukapparatuur. Daarnaast zijn wij in een vergevorderde fase voor het certificeren tegen de resterende toepassingsgebieden. 

Registreer hier om de migratie naar UKCA-markering vóór 1 januari 2023 te verzekeren.