Skip to content

Autocontrolegids

Een autocontrolesysteem is een belangrijk concept in voedselveiligheid en wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals de horeca, voedselbereiding en detailhandel.

  • De  autocontrolegids is een document dat specifiek is opgesteld voor een bepaalde sector. Het is bedoeld voor de operatoren binnen die sector en bevat aanwijzingen over hoe ze kunnen voldoen aan de wettelijk opgelegde vereisten op het gebied van hygiëne, traceerbaarheid en autocontrole.
  • Het doel van een autocontrolesysteem is om alle mogelijke gevaren die zich tijdens het productie-, verwerkings- en distributieproces kunnen voordoen, op een verantwoorde en haalbare manier te beheersen. Dit systeem is van essentieel belang om de voedselveiligheid te waarborgen en gezondheidsrisico’s te minimaliseren.
  • In de praktijk is het HACCP-systeem(Hazard Analysis and Critical Control Points) de basis van het autocontrolesysteem van een horecazaak of voedselbedrijf. 
  • Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid(FAVV) in België controleert de naleving van het autocontrolesysteem. 

Kortom, een goed opgezet autocontrolesysteem is cruciaal om de veiligheid van voedselproducten te waarborgen en gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Het helpt bedrijven om te voldoen aan de wettelijke eisen en zorgt ervoor dat voedsel veilig wordt bereid en aangeboden aan consumenten. U kunt vrijwillig uw autocontrolesysteem laten certificeren.

Hier zijn enkele voordelen van certificering bij een autocontrolesysteem:

  1. Minder frequente controles: Gecertificeerde ondernemingen worden minder vaak gecontroleerd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dit kan u tijd en administratieve last besparen.
  2. Korting op jaarlijkse heffing: Gecertificeerde bedrijven krijgen een belangrijke korting op de jaarlijkse heffing door het FAVV. Dit kan financieel voordelig zijn en oplopen tot duizenden euro’s per jaar.
  3. Verhoogd vertrouwen: Certificering geeft aan dat uw autocontrolesysteem voldoet aan bepaalde normen en richtlijnen. Dit kan het vertrouwen van klanten, leveranciers en andere belanghebbenden vergroten.
  4. Competitief voordeel: Een gecertificeerd autocontrolesysteem kan een concurrentievoordeel bieden in de markt. Het toont aan dat uw bedrijf zich inzet voor voedselveiligheid en kwaliteit.
  5. Wettelijke naleving: Certificering helpt u te voldoen aan de wettelijke vereisten voor voedselveiligheid en hygiëne, zoals vastgesteld door het FAVV en andere relevante instanties.

Kortom, certificering bij een autocontrolesysteem kan uw bedrijf helpen om aan de hoogste normen van voedselveiligheid te voldoen en uw reputatie te versterken. 

Wat kan DNV voor u betekenen?

U kunt bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen voor certificering. Gaat u akkoord met de offerte? Dan plannen we een documentatiebeoordeling en initiële audit met u in. De auditor of het auditteam met ervaring in uw branche controleert in hoeverre uw systeem aan de ACS eisen voldoet.

Offerte aanvragen