Other sectors

SEDEX – Supplier Ethical Data Exchange

SEDEX

Contacteer ons:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?

Bel ons gerust: 03 206 65 30

Direct een offerte aanvragen?

Offerteaanvraag

De Sedex Audit Company Groep beheert het grootste collaboratieve platform voor gegevensbeheer van de ethische logistieke keten ter wereld. Dit laat klanten toe om data i.v.m. audits in de logistieke keten van verschillende partijen in te kijken, waardoor de efficiëntie van audits in de logistieke keten vergroot. DNV - Business Assurance is lid van SEDEX en kan nu de resultaten van de audits opladen in de SEDEX database.

Wat is SEDEX?

SEDEX is een beveiligde online database, evenals een supply chain management tool, die bedrijven helpt om ethische risico's in wereldwijde logistieke ketens te identificeren, te beheren en te corrigeren. SEDEX betrekt alle onderdelen van de logistieke keten in het proces om verbeteringen en samensmelting van verantwoorde business praktijken door te voeren. Leden kunnen informatie delen op vier pijlers: Arbeid, Veiligheid en Welzijn, Milieu en Business Ethiek. De SEDEX leden zijn verspreid over 150 landen en vele verschillende bedrijfssectoren. Sinds de lancering in 2004 hebben meer dan 26.000 organisaties van over de hele wereld het SEDEX platform gekozen om hun ethische logistieke data te beheren. 

Het SEDEX model is eenvoudig maar effectief: wanneer een bedrijf zich aansluit als lid, vraagt het ook aan zijn leveranciers om zich aan te sluiten. Op die manier kunnen bedrijven garanderen dat de ethische risico's langs de gehele logistieke keten in kaart gebracht en aangepakt worden. Elke leverancier in de keten blijft eigenaar van de eigen data, en controleert wie de gegevens online kan inkijken.  SEDEX leden kunnen niet in elkaars logistieke ketens kijken.

Wat is SMETA?

SMETA staat voor Sedex Members Ethical Trade Audit en is een compilatie van best practices in audittechnieken.  Het is geen klassieke norm, maar een methodologie waarbij een site geauditeerd wordt tegen de lokale wetgeving en regelgeving en de ETI Base Code.  Ook bedrijfsspecifieke Codes kunnen deel uitmaken van een SMETA audit.

  • Een SMETA audit is erop gericht samensmelting van best practices te bereiken:
  • door gebruik van een gemeenschappelijk rapportformaat en gemeenschappelijke best practice richtlijnen voor auditors
  • door gebruik van een Common Corrective Action Plan, een gemeenschappelijk corrigerend actieplan.

Daardoor wordt een SMETA audit ook aanvaard door verschillende retailers, merken en producenten.  Een SMETA audit kan over 2 van de 4 pijlers of over alle 4 de pijlers gevoerd worden:

  • een 2 pijlers-audit gaat over Arbeid en Veilgheid en Welzijn, 
  • een 4 pijlers-audit gaat over de 4 pijlers Arbeid, Veiligheid en Welzijn, Milieu en Business Ethiek.

De voordelen

Voor DNV - Business Assurance klanten betekent dit dat hun SMETA audit rapporten opgeladen kunnen worden in de database, waardoor de informatie over hun logistieke keten beschikbaar wordt voor hun klanten.  Door ons lidmaatschap in dit wereldwijde uitwisselingsnetwerk kunnen wij bijdragen om gestaag de SEDEX database te doen groeien. 

Interesse?

Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvende offerte op +32 3 206 65 30 of neem contact op via ons contactformulier.

Contacteer ons:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?

Bel ons gerust: 03 206 65 30

Direct een offerte aanvragen?

Offerteaanvraag
This membership allows us to respond to our customers’ diversified supply chain needs. We can now help them monitor sustainable performance in the supply chain more effectively, providing more visibility on the results of our audits. By submitting supply chain audit results to the database, we help ensuring transparency and re-use of existing audit data. A manufacturer does not need to re-audit a company to qualify them as suppliers, but rather checks their status in the SEDEX database. Our collaboration with SEDEX is an important step for the direction we are taking with supply chain activities. We intend to pursue relations with key players in the supply chain arena, underlining the growing importance of supply chain auditing for our business.
Luca Crisciotti,
  • CEO
  • DNV GL - Business Assurance

Meer informatie

Op weg naar duurzame bedrijfsprestaties?

Een korte gids over duurzaamheid

SEDEX website

ETI Base Code

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Managementsysteem opleidingen

Met onze cursussen bent u beter gewapend om uw management systeem te implemeteren en certificeren.

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in en ontvang de nieuwsbrief

Certificeringstraject

Uw certificatietraject bij DNV in stappen

Publicaties

Download onze whitepapers & flyers

Certificatiebeeldmerken

Download hier uw certificatiebeeldmerken

Lijst gecertificeerde bedrijven

In deze lijst vindt u geldige certificaten voor managementsystemen, zowel op wereldwijd als lokaal niveau

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.

Dit vindt u misschien ook interessant: