Skip to content

Certificaten in de blockchain

Onveranderlijk, direct en zeker

Al onze certificaten zijn opgeslagen en geactualiseerd in een veilige, besloten blockchain. Hierdoor kan iedereen in een oogwenk de bevestiging krijgen dat een certificaat geldig en actueel is.

Voulez-vous lire cette information en français? Cliquez ici. 

Mensen doen zaken met bedrijven waarin ze vertrouwen stellen en voor bedrijven is vertrouwen een groot goed. Hoe laat je zien dat je duurzaam werkt en veilige en betrouwbare producten en diensten levert? DNV werkt al meer dan 150 jaar aan het scheppen van vertrouwen. Met blockchaintechnologie gaan we als eerste in de certificeringssector een stap verder. We bieden digitale waarborging, zodat onze klanten transparanter kunnen zijn in het aantonen van compliance en het naleven van regels en normen.

Over de blockchainoplossing

Blockchaintechnologie brengt een revolutie teweeg in de wijze waarop gegevens worden opgeslagen en gedeeld. Een blockchain is een gedistribueerde database, ofwel een digitaal register, waarin door cryptografie beveiligde informatie is opgeslagen. Het systeem is gebaseerd op een netwerk van computers die allemaal hun goedkeuring moeten verlenen aan een wijziging, voordat deze kan worden geverifieerd en opgeslagen. Hierdoor wordt de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van gecentraliseerde opslag beperkt. De certificaten worden door DNV in een besloten blockchain opgeslagen. Dit betekent dat alleen wij het recht hebben om nieuwe certificaten te maken en bestaande informatie bij te werken, terwijl we toch gebruikmaken van alle voordelen van de technologie, zoals authenticatie, decentralisatie en encryptie. Hoewel alleen wij de blockchain kunnen bijwerken, heeft iedereen toegang om de geldigheid van certificaten te controleren.

Hoe het werkt

De gegevens van een verleend certificaat worden gedigitaliseerd en ieder certificaat wordt gewaarmerkt met een digitale identiteit. Alle certificaten zijn gelabeld en traceerbaar. De originelen worden veilig opgeslagen in het netwerk van computers, de knooppunten, die de blockchain vormen. De certificaten worden daarnaast in ons productiesysteem getraceerd. Het gecombineerde resultaat is een onveranderbare transactie, veilig en volledig transparant. Fraude kan eenvoudig worden opgespoord, omdat de technologie verlopen of vervalste certificaten ontmaskert.


De geldigheid van een certificaat verifiëren

Vanaf september 2017 zijn alle nieuwe en opnieuw verleende certificaten voorzien van een ingesloten QR-code. Deze code kan door een apparaat met een QR-codescanner worden ingelezen, waarna het certificaat in de blockchain wordt opgezocht en de gegevens worden gepresenteerd. Iedereen kan op ieder gewenst moment de claims van een bedrijf en de reikwijdte en geldigheid van de certificering controleren en verifiëren. U kunt de geldigheid van de certificaten ook controleren door middel van een zoekopdracht op deze site.
  Hoe kunt u een certificaat valideren?

Hoe kunt u een certificaat valideren?

Bekijk de korte uitleg.

  Blockchain video

Blockchain video

Bekijk onze video over de transitie naar blockchain

 

Persbericht Blockchain

Blockchaintechnologie in de certificeringssector

FAQ

Antwoord:

Antwoord:
We raden u aan om een reclamevrije QR-scanner te downloaden via de app-winkel die op uw apparaat is aangesloten. Zoals Google Play voor Android-telefoons of App-store voor Apple-telefoons.

Antwoord:

Antwoord:
Wanneer een certificaat wordt verlengd of wanneer we een nieuw certificaat uitgeven, worden de gegevens ook gelijktijdig bijgewerkt in de blockchain.

Antwoord:

Antwoord:
We slaan de certificaten op in een besloten blockchain. Dit houd in dat de rechten voor het creëren van nieuwe informatie, alleen door ons gedaan mag worden, terwijl we op hetzelfde moment gebruik maken van de voordelen van de technologie, zoals authenticatie, encryptie en decentralisatie. De data worden parallel opgeslagen in ons centraal productie systeem. Dit is een zeer veilige oplossing, omdat data niet op een enkele locatie worden behouden.