5 vragen over de nieuwe ISO normen: de transitieregeling en de noodzaak over te stappen

Welke zaken moet u als gecertificeerde ISO-organisatie geregeld hebben vóór 15 september 2018?

Vanaf 15 september 2018 is het zover, dan zijn alle ISO 9001:2008 en ISO 14001:2004 certificaten niet meer geldig. Wij vroegen Albert Zwiesereijn, Technical Operations Manager bij DNV GL, een aantal vragen over de transitieregeling.

Whitepaper Handleiding ISO 9001:2015

Download hieronder de Whitepaper Handleiding ISO 9001:2015. In dit document krijgt u per hoofdstuk uitleg over de belangrijkste wijzigingen.

Button whitepaper download

1. Organisaties hebben nog ruim een jaar om over te stappen, is er nog genoeg tijd?

Organisaties hebben nog maar 11 maanden de tijd om in bezit te komen van een ISO 9001:2015 of ISO 14001:2015 certificaat. Men zou kunnen denken dat men nog 11 maanden tijd heeft voor de overstap. Dit is echter niet het geval, de 11 maanden zijn inclusief voorbereiding, de overgangsaudit eventuele opvolging van bevindingen, technische check door DNV GL, doorlooptijden van de certificaatuitgifte, certificaatverwerking en uitgifte aan u als klant.

2. Wanneer moet de transitieaudit gepland worden, om er voor te zorgen dat organisaties vóór 15 september een ISO certificaat hebben volgens de nieuwe 2015 versie?

De transitie vindt normaal gesproken plaats tijdens een reguliere audit, vandaar dat vanaf nu elke audit in principe een overgangsaudit moet zijn. Zoals gezegd hebben organisaties nog maar 11 maanden de tijd. En eigenlijk dienen de overgangsaudits in principe afgerond te zijn voor 15 juni 2018, rekening houdend met een termijn van 13 weken om eventuele bevindingen op tijdig op te lossen. Er zullen redenen zijn om die deadline niet te halen maar dat betekent wel een risico gezien een kortere tijdspanne voor het oplossen van bevindingen, de verwachte drukte in volle planningen en doorlooptijden in certificaatuitgifte.

3. Wat gebeurt er als een organisatie niet vóór 15 september 2018 is overgestapt?

Op het moment dat de deadline van 15 september 2018 is gepasseerd en er geen certificaat is uitgegeven tegen de 2015 versie, is een organisatie op dat moment (tijdelijk) certificaat-loos. Het ISO certificaat is dan vervallen, gezien de verloopdatum van de ISO 9001:2008 norm en de ISO 14001:2004 norm.

4. Zijn er zaken waar organisaties die later overstappen rekening mee moeten houden?

Ik wil organisaties op het hart drukken om zo snel mogelijk de lead auditor te contacteren voor een transitieaudit. We verwachten een grote drukte. Daarnaast moet er rekening gehouden worden, dat een organisatie officieel niet meer gecertificeerd is. Het is dan niet meer toegestaan dit als organisatie extern uit te dragen en uitingen te gebruiken die aangeven dat de organisatie gecertificeerd is.

5. Ik wil als organisatie direct de overstap maken, welke actie moet ik ondernemen? Wat is de eerste stap?

U moet als eerste uw lead auditor attenderen dat u de overstap wilt maken en de transitieaudit wil inplannen. De lead auditor zal u als klant verzoeken om de ISO-transitiechecklist in te vullen. Dit document hebben we beschikbaar gesteld voor al onze klanten. In dit document geeft u als klant zelf aan of alle documentatie aanwezig is om de overstap te maken. Op basis van deze transitiechecklist kan de lead auditor beoordelen of tijdens de volgende audit de implementatie beoordeeld kan worden.

Vragen over de nieuwe ISO normen?

Wij staan u graag telefonisch te woord via +32 3 206 65 30 of per e-mail via dnv.certificationbelgium@dnvgl.com. Alle informatie vindt u ook op www.dnvgl.be/nieuweISO.

Meer informatie

  Naar duurzamere bedrijfsprestatie?

Naar duurzamere bedrijfsprestatie?

Een korte gids over duurzaamheid

  Risk Based Certificatie

Risk Based Certificatie

Een duurzaam management systeem

 

De nieuwe ISO 2015

Word onze partner in de transitie naar de nieuwe standaarden