Organisaties met een IFS Logistics-certificering moeten zich voorbereiden op de transitie

IFS Logistics versie 3, de vervanger van de huidige versie 2.3, treedt in werking vanaf 1 juni 2024.

IFS Logistics versie 3 werd eind vorig jaar bijgewerkt voor een betere aansluiting bij huidige regelgeving, marktverwachtingen en de laatste trends. Dankzij vermindering van het aantal eisen en verbetering van het protocol en de structuur, is de nieuwe versie efficiënter voor alle stakeholders.

Andere updates hebben betrekking op het scoresysteem, uitbreiding en verduidelijking van de scopes en de introductie van een Star-status om een onaangekondigde audit aan te geven. De norm is aangepast aan IFS Food versie 8, wat relevant is voor gecombineerde audits, en aan internationale voedselveiligheidsnormen, waaronder de Codex Alimentarius en ISO/IEC 17065. De nieuwe versie houdt daarnaast rekening met ISO 22003-2.

 “Met het oog op de bescherming van consumenten is het van essentieel belang dat voedselveiligheid een vast onderdeel vormt van elke schakel in de toeleveringsketen. De nieuwe IFS Logistics versie 3 helpt opslag- en distributieorganisaties bij het optimaliseren van hun processen en we raden alle gecertificeerde organisaties aan te beginnen met het identificeren van de veranderingen die op hen van toepassing kunnen zijn. Nu actie nemen zorgt straks voor een soepele transitie”, aldus Nicola Rondini, die bij DNV Business Assurance verantwoordelijk is voor de service.

IFS heeft versie 3 ontwikkeld in samenwerking met internationale experts uit de logistieke sector, de voedingsmiddelenindustrie, detail- en groothandelsorganisaties en certificeringsinstellingen. Wijzigingen in versie 3 omvatten onder meer een nieuwe scope voor diervoeders en diensten voor eenvoudige sortering van groenten en fruit en etikettering. Daarnaast bevat versie 3 een verduidelijking van de scope van IFS Logistics wat betreft kortstondige opslag en/of transport van containers, organisatie van transport en opslag als dienstverlening, en uitsluitingsregels.

Versie 3 treedt in werking vanaf 1 juni 2024, maar organisaties kunnen tot en met 30 november 2024 (enkele in de norm vastgelegde uitzonderingen daargelaten) audits blijven uitvoeren tegen de vorige versie. Vanaf 1 december 2024 moeten alle audits worden uitgevoerd tegen IFS Logistics 3.0. Alle gecertificeerde organisaties moeten de upgrade naar versie 3.0 vóór 30 november 2025 hebben voltooid.