Skip to content

DNV GL lanceert nieuwe standaard voor de traceerbaarheid van oceaanplastic

De nieuwe standaard die DNV GL in samenwerking met The Ocean Cleanup heeft ontwikkeld, is voor teruggewonnen plastic uit de oceaan. Door middel van certificatie van de Chain of Custody wordt de authenticiteit van producten met plastic afkomstig uit de oceaan geverifieerd. Hiermee wordt vertrouwen bij consumenten gecreëerd.

De schoonmaak van de oceaan

Er zijn baanbrekende technologieën en omvangrijke middelen nodig om de problemen van plastic afval in onze oceanen op te lossen. Daarnaast is het opvissen van het plastic uit de oceanen en rivieren slechts het begin van de aanpak van een van de grootste uitdagingen in de huidige wereld. Op dit moment drijven er triljoenen stukken plastic in onze oceanen en rivieren. Naar schatting komen hier dagelijks 8 miljoen stukken bij. Dit vraagt om een verschuiving van een lineaire naar een circulaire plastic toekomst. Hierin wordt het herwonnen plastic uit de oceaan getransformeerd in producten. Belangrijk is om de consument te laten zien dat het plastic uit het product dat zij kopen daadwerkelijk afkomstig is uit de oceaan. Door middel van certificatie van de Chain of Custody wordt de authenticiteit van producten met plastic afkomstig uit de oceaan geverifieerd. 

"Het gebruik van teruggewonnen plastic in nieuwe producten is essentieel. Door van afval iets waardevols te maken waar consumenten bereid zijn voor te betalen wordt een circulair bedrijfsmodel mogelijk gemaakt, dat niet alleen het probleem van het weggooien van het afval oplost." zegt Nicola Privato, Global Operations and Technical Director, DNV GL - Business Assurance. 

"Aangezien consumenten graag duurzame producten willen kopen en bedrijven, zelfs grote merken, bereid zijn om hieraan bij te dragen, kan de opbrengst van deze producten gebruikt worden om de schoonmaak van de oceaan verder te financieren. Echter, voordat consumenten deze producten aanschaffen, willen zij de zekerheid hebben dat het gebruikte plastic ook echt uit de oceaan afkomstig is.

Bouwen aan vertrouwen bij de consument

Het is een hele opgave voor bedrijven om de consument te laten zien welke inspanningen ze doen op het gebied van het milieu. Om dit probleem aan te pakken en vertrouwen te creëren in de circulaire plastic economie, werken The Ocean Cleanup en DNV GL samen.

“Om onze klanten het vertrouwen te geven dat onze producten inderdaad gemaakt zijn van plastic afkomstig uit de Great Pacific Garbage Patch, hadden we steun nodig van een gerenommeerde en onafhankelijke derde partij. Daarom zochten we contact met een toonaangevende certificerende instelling zoals DNV GL. Met de nieuwe standaard hopen we dat consumenten meer vertrouwen hebben in de producten van The Ocean Cleanup die binnenkort onthuld worden", aldus Leonardo Avezzano, Head of Valorization bij The Ocean Cleanup. 

Het plastic uit de oceaan wordt op verschillende manieren gevolgd door de auditoren van DNV GL. Van de eerste controle van de materiaalintegriteit tijdens de winning op het water tot het observeren van de verwerking aan land en het volgen van alle bewegingen in het vervolg van de value chain. Daardoor is het mogelijk om echt te controleren dat het product gemaakt is van teruggewonnen plastic uit een bepaalde zee of rivier. Het verificatieproces maakt het teruggewonnen plastic volledig traceerbaar, zodat de klant zelf de authenticiteit kan verifiëren. 

Een standaard voor iedereen

Elke organisatie die teruggewonnen plastic wil laten certificeren kan gebruik maken van de standaard. Organisaties dienen eerst de eisen van de standaard te bestuderen. Vervolgens moet de organisatie processen implementeren die aan de standaard voldoen. Als organisatie kunt u er zelf voor kiezen om de hele value chain of alleen bepaalde onderdelen daarvan laten certificeren. Deze beslissing dient voor aanvang van het certificatieproces te worden genomen. 

Meer informatie over de certificering van teruggewonnen plastic producten ontvangen?

Foto: The Ocean Cleanup