Is gezondheid en veiligheid op het werk belangrijk?

DNV GL onderzoekt het. Bekijk hier de resultaten.

Wereldwijd sterven dagelijks meer dan 7.600 mensen door werkgerelateerde ongevallen of ziektes. Naar schatting lijden 374 miljoen mensen aan werkgerelateerde letsels en ziektes. Bedrijven worden geconfronteerd met druk van stakeholders om gezondheid en veiligheid op het werk in hun toeleveringsketen te waarborgen.

Enkele belangrijke bevindingen:
  • Het welzijn van werknemers beschermen is de belangrijkste factor bij het toepassen van arbo-beleid (82%), waarbij wet- en regelgeving een goede tweede is (79%). 
  • Organisaties zijn het erover eens dat de belangrijkste risico's voortvloeien uit machines en uitrusting (66%) en de werkomgeving (62%).
  • De twee belangrijkste acties om risico's te beperken zijn het reguliere onderhoud van gebouwen, apparatuur en voorzieningen (41%) en noodmaatregelen (40%). 
  • 55% van de ondervraagden geeft aan dat de voordelen groter zijn dan de kosten. Gecertificeerde organisaties vinden de voordelen zwaarder wegen dan de kosten (65%), terwijl kleine organisaties minder van hun investeringen lijken te profiteren (41%).
  • Er lijkt een duidelijke tendens te zijn om door te gaan (55%) en zelfs te investeren (43%) in arbo-management. 
  • 76% is het er volledig mee eens of is het er vrij mee eens dat certificering door een onafhankelijke derde partij waarde toevoegt aan hun organisatie en belanghebbenden. Bij gecertificeerde organisaties is dit aantal 93%.

Heeft u al een arbobeleid? 

Arbomanagementsysteem OHSAS 18001 migreert naar ISO 45001. Speciaal voor iedereen die met deze migratie te maken heeft, hebben wij de Migratiegids van OHSAS 18001 naar ISO 45001 ontwikkeld. 

Button whitepaper download

Heeft u nog geen arbobeleid of bent u benieuwd naar een algemeen overzicht van de ISO 45001-norm? 

Download dan de handleiding ISO 45001:2018. 

Button whitepaper download

  Download hier het rapport

Download hier het rapport

Is gezondheid en veiligheid op het werk belangrijk?

  Infographic

Infographic

Bekijk de infographic

  Video infographic

Video infographic

Bekijk de video met de highlights uit het rapport.