Nieuwe functies met inzicht in de meest voorkomende oorzaken en maatregelen voor non-conformities helpen bij een oplossing voor de verbetering van het managementsysteem.
Voor veel organisaties is certificering slechts een manier tot handel, maar hier missen zij kansen. Organisaties die verder gaan dan het naleven van wet- en regelgeving om goed presterende managementsystemen te ontwikkelen, verbeteren namelijk ook de manier waarop ze risico's en vitale processen beheren die bijdragen aan het succes van de organisatie. Als certificering goed wordt uitgevoerd, kan deze het vertrouwen van belanghebbenden vergroten en bijdragen aan voortdurende verbetering voor, tijdens en na de audit zelf.
“Hoewel de certificeringsaudit slechts eenmaal per jaar plaatsvindt, biedt deze essentiële inzichten om uw managementsysteem te handhaven en verbeteren gedurende de andere dagen. Om organisaties te ondersteunen bij voortdurende verbetering, hebben we een reeks digitale tools ontwikkeld waardoor klanten kunnen profiteren van onze gegevensanalyse en expertise op het gebied van managementsystemen," zegt Stefano Crea, Global Market & Industries Director bij DNV.
Lumina™ is zo'n digitale tool die door DNV is ontwikkeld om organisaties meer waarde te laten halen uit het certificeringsproces. Lumina™ is gebaseerd op de analyse van auditgegevens van 70.000 klanten van DNV wereldwijd, aangevuld met auditervaring en -expertise. De eerste versie van Lumina was vooral een tool voor prestatiebenchmarking. Maar de verbeterde versie bevat nieuwe functies om organisaties te helpen zich voor te bereiden op certificeringsaudits en auditbevindingen op een robuuste manier af te sluiten.
Organisaties kunnen nog steeds het Lumina-dashboard bekijken om te zien wat de meest voorkomende valkuilen zijn voor elke norm voor managementsystemen, wat hen helpt zich te concentreren op de gebieden met het hoogste risico op non-conformities. De nieuwe versie ondersteunt ook de oorzaakanalyse voor de verschillende afwijkingen en geeft een lijst van de meest voorkomende oplossingen per clausule en subclausule.
Een grondige oorzaakanalyse is een stap die organisaties vaak licht opnemen of zelfs overslaan. Hoewel ze de non-conformiteit misschien kunnen verhelpen, zorgen eenmalige verbeteracties er vaak voor dat ze het bredere plaatje niet zien. Inzicht in eventuele onderliggende structurele problemen met het managementsysteem maakt meer alomvattende en blijvende verbeteringen mogelijk.
"Organisaties worden vandaag de dag geconfronteerd met een steeds groter wordende reeks eisen en risico's. Een gecertificeerd, hoogpresterend managementsysteem kan organisaties daadwerkelijk helpen niet alleen te voldoen aan nalevingsvereisten, maar ook risico's te beheren, de prestaties te verbeteren en governance toe te passen om te voldoen aan eisen op het gebied van SDG's of ESG-prestaties en uiteindelijk bedrijfsveerkracht op te bouwen en organisatiedoelen te bereiken," aldus Stefano Crea.
Meer weten over Lumina?
Bekijk Lumina hier.