Skip to content

Nieuwe versie van de voedselveiligheidsnorm FSSC 22000

Start nu met de voorbereidingen voor de overgang van FSSC 22000 versie 4.1 naar FSSC 22000 versie 5. DNV GL kan u ondersteunen bij elke stap richting de nieuwe versie.

FSSC 22000 is het wereldwijd toonaangevende certificatieschema voor managementsystemen binnen de voedselveiligheid. De norm is gebaseerd op de eisen van ISO 22000, maar er zijn nieuwe eisen toegevoegd om aan de richtlijnen van het Global Food Safety Initiative (GFSI) te blijven voldoen. GFSI, de meest invloedrijke belangengroep binnen de levensmiddelenindustrie, heeft een reeks algemeen aanvaarde criteria vastgesteld om voor de gehele levensmiddelenindustrie geschikte certificatieschema’s voor de voedselveiligheid vast te stellen.

FSSC 22000 versie 5 is een herziene versie van FSSC 22000 versie 4.1 die officieel gelanceerd is in juli 2017. De belangrijkste redenen voor wijzigingen in de nieuwe versie van FSSC 22000 versie 5 zijn:

  • Publicatie van de nieuwe ISO 22000:2018-norm
  • Opname van het bestuur van belanghebbenden in de lijst van besluiten
  • Naleving van de GFSI-vereisten
  • Voortdurend verbeteringsproces

Audits volgens de oude versie FSSC 22000 versie 4.1 zijn toegestaan tot 31 december 2019.  Als u nog een certificaat versie 4.1 heeft is deze na 29 juni 2021 niet meer geldig. De transitieperiode naar FSSC 22000 versie 5 loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020.


Download nu de whitepaper 'FSSC 22000 versie 5 de belangrijkste wijzigingen'

Wilt u alle wijzigingen tussen FSSC 22000 versie 4.1 en 5 in één overzicht terugzien?  Download dan de whitepaper FSSC 22000 versie 5 de belangrijkste wijzigingen

Button whitepaper download


"Met de herziening van ISO 22000 vorig jaar hebben we de update van FSSC versie 5 afgewacht. De nieuwste versie neemt de ISO High Level Structure over, die nu gebruikelijk is voor alle nieuwe managementsysteem standaarden, waardoor de implementatie en afstemming met andere standaarden eenvoudiger wordt. Daarnaast zal de standaard risico gebaseerd zijn, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen risico's op operationeel en strategisch niveau. De nieuwe herziening is duidelijk een beter kader voor bedrijven om de voedselveiligheid te verbeteren. Om onze klanten te ondersteunen bij de overgang hebben we begeleidingsmateriaal en servicepakketten ontwikkeld die u hopelijk nuttig vindt", zegt Ingunn Midttun Godal, Global Business Development Director in DNV GL - Business Assurance.

Ga aan de slag met uw transitieproces!

Wij raden u aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met de voorbereiding van de overgang en de nodige wijzigingen in uw managementsysteem goed te plannen. 

Voor meer informatie kunt u kijken op onze transitie pagina.

Meer informatie

  FSSC 22000 v5 flyer

FSSC 22000 v5 flyer

Het waarborgen van de voedselveiligheid voor fabrikanten van levensmiddelen, diervoeding en verpakkingen. (ENG)

  Food Safety: What's next to assure its future

Food Safety: What's next to assure its future

DNV GL en GFSI hebben samen gewerkt om trends in de voedselveiligheid te onderzoeken. Bekijk de resultaten in dit rapport. (ENG)

 

Belangrijke wijzigingen in FSSC versie 5

Download onze whitepaper om te zien wat er allemaal gewijzigd is in versie 5.

 

FSSC 22000 pagina

Hét certificatieschema voor de gehele voedingsmiddelenindustrie.

 

Voedselveiligheidstraining

Training met betrekking tot risicobeheer en voedselveiligheid.

 

Lumina - Prestatie benchmarking

Zet uw auditgegevens om in mogelijkheden door middel van Big Data-analyses.