Skip to content

ReSea Project is gecertificeerd volgens DNV’s standaard voor de traceerbaarheid van teruggewonnen plastic

ReSea Project is een Deense organisatie die zich bezighoudt met het opruimen van rivieren en zeeën in Indonesië. Het is de tweede organisatie ter wereld die wordt gecertificeerd volgens DNV’s Chain of Custody-standaard.

ReSea Project is een Deense organisatie die zich bezighoudt met het opruimen van rivieren en zeeën in Indonesië. Het is de tweede organisatie ter wereld die wordt gecertificeerd volgens DNV’s Chain of Custody-standaard. Deze standaard is ontwikkeld om de traceerbaarheid en integriteit van plastic dat wordt teruggewonnen uit de hydrosfeer te kunnen waarborgen.

ReSea Project biedt een community-gedreven oplossing voor het opruimen van plastic uit zeeën en rivieren. De certificering heeft betrekking op het traceerbaarheidssysteem van ReSea Project voor het terugwinningsproces in Indonesië. Het is een community-gedreven oplossing: mensen uit lokale gemeenschappen worden betaald om afvalplastic uit zeeën en rivieren te verwijderen. Dit draagt bij aan betere leefomstandigheden voor de mensen die het plastic inzamelen en hun families, terwijl tegelijkertijd bewustzijn wordt gecreëerd om de plasticvervuiling bij de bron aan te pakken.

“De impact van onze opruimacties is volledig afhankelijk van bedrijven die onze missie ondersteunen en financieren. Onze keuze voor DNV en de voltooiing van het certificeringsproces  betekenen een belangrijke mijlpaal voor ons, omdat we hierdoor het vertrouwen en de zekerheid kunnen bieden die we nodig hebben om steun te krijgen. Daardoor kunnen we op nog grotere schaal doorgaan met het opruimen van plastic. Dit is cruciaal voor onze strijd tegen de plasticsoep in de oceaan”, aldus Ann Sofie Gade, Head of Business Development van ReSea Project.

Er stroomt steeds meer plasticafval naar de oceanen. Dit is door de coronacrisis alleen maar erger geworden, omdat er weer méér gebruik wordt gemaakt van wegwerpplastic. Om de crisis van het oceaanplastic op te lossen, zijn grootschalige inspanningen en oplossingen nodig waarmee de enorme hoeveelheid ronddrijvend plasticafval kan worden ingezameld en waarmee kan worden verhinderd dat er nog meer plastic in zeeën en rivieren terechtkomt.

“Door de intensieve wereldwijde opruimactiviteiten ontstaat er op de markt steeds meer behoefte aan vertrouwen en transparantie voor claims op dit gebied. Een onafhankelijke derde partij zoals DNV kan de herkomst en de traceerbaarheid van teruggewonnen plastic verifiëren volgens de eisen die in de standaard zijn vastgelegd. De certificering van het traceerbaarheidssysteem waarborgt de transparantie van het hele proces voor plasticinzameling van ReSea Project”, aldus Antonio Astone, Global Service Manager Assurance &  Supply Chain bij DNV.

Volledige traceerbaarheid

De certificering van ReSea Project heeft betrekking op het verzamelen van plastic, dat wil zeggen het verwijderen van plasticafval uit het water tot aan het afleverpunt bij de hiervoor aangewezen afvalbanken. Daarnaast wordt de realtime validatie van de verzamelde hoeveelheid plastic doorlopend gecertificeerd. Voor het verzamelen, vastleggen en monitoren van data op de aangewezen controlepunten van de plasticinzameling wordt het ToolChain-platform van VeChain met de bijbehorende mobiele app gebruikt.

Plasticinzameling wordt het ToolChain-platform van VeChain met de bijbehorende mobiele app gebruikt.

“Met de certificering verifiëren we niet alleen dát het plastic uit het water is gehaald, maar ook hoeveel. Hierdoor kan een eerlijke beloning worden uitbetaald aan de opruimers, zoals plaatselijke vissers, en maken we het inzamelingsproces transparant”, aldus Antonio Astone.

De standaard

De Chain of Custody-standaard van DNV voor teruggewonnen plastic uit de hydrosfeer bevat eisen voor het waarborgen van de traceerbaarheid en integriteit van plastic dat uit een willekeurig waterlichaam is teruggewonnen. De standaard is modulair opgebouwd en kan worden toegepast op de complete waardeketen, van het extractiepunt tot aan het nieuwe product, of op onderdelen van de keten.

Certificering betekent bewijs voor naleving van een of meer specifieke modules. Hierdoor kunnen organisaties de herkomst van het materiaal aantonen en bewijzen dat het na de winning op een specifieke locatie op zee of in een meer of rivier niet is vermengd met andere bestanddelen.