The Ocean Cleanup brengt het eerste gecertificeerde product uit

Van het plastic dat vorig jaar ronddreef in de Grote Oceaan heeft The Ocean Cleanup zonnebrillen gemaakt. Het plastic dat getransformeerd is tot product is door DNV GL gecertificeerd zodat cosumenten de garantie hebben dat het volledig uit hergebruikte plastic uit de oceaan bestaat.

De zonnebrillen van The Ocean Cleanup zijn gecertificeerd volgens de eisen in de Chain of Custody standaard voor producten die zijn gemaakt van teruggewonnen plastic. Dit is een standaard die door elke organisatie gebruikt kan worden om de traceerbaarheid en materiaalintegriteit van plastic gewonnen uit oceanen, rivieren en meren te certificeren.

"Het terugwinnen van plastic is slechts de eerste stap in het aanpakken van de ernstige bedreiging van onze oceanen en rivieren. Het omzetten van afval in waardevolle spullen is van cruciaal belang voor de financiering van verdere opschoning. Met triljoenen stukjes plastic in onze oceanen is een gigantische opschaling van de winning nodig.  Certificering bouwt vertrouwen op wat betreft de authenticiteit van het teruggewonnen plastic en de nieuwe producten die ervan worden gemaakt," zegt Luca Crisciotti, CEO van DNV GL-Business Assurance.   

Certificering door een derde partij helpt organisaties om consumenten de oorsprong van het materiaal te laten zien. Het bewijst dat het plastic na de winning niet met andere componenten is gemengd voordat het tot een nieuw product gefabriceerd is en dat het totale gewicht van het plastic enigszins constant blijft. Daarnaast zorgt certificering er ook voor dat het plastic kan worden getraceerd tot aan de plaats waar het oorspronkelijk vandaan komt. Wanneer een organisatie zich wil laten certificeren, dienen zij eerst processen en systemen te implementeren om aan de eisen van de standaard te voldoen.  

Om de grote hoeveelheid plastic uit het water te vissen zijn er baanbrekende technologieën, aanzienlijke inspanningen en middelen vereist. Consumenten die een bijdrage willen leveren aan de opruiming van de oceanen kunnen dit doen door producten bestaand uit hergebruikt plastic te kopen. Hierbij hebben ze de garantie van een onafhankelijke derde partij dat het product in feite authentiek is.  

"We zijn ongeveer 2 jaar geleden begonnen met de Ocean Cleanup om een grondig begrip van het proces en de behoefte op te bouwen, alvorens de standaard te ontwerpen. Het is zeer waardevol om te zien dat de cirkel rond is en het afval te zien veranderen in een zonnebril van gecertificeerd hergebruikt plastic", zegt Luca Crisciotti.

Het plastic dat voor de zonnebrillen gebruikt is, is afkomstig van de Great Pacific Garbage Patch (de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï). Ook wel bekend als de grootste plastic afvalhoop ter wereld. De Ocean Cleanup is een Nederlands project en heeft als doelde oceanen schoon te maken / vrij te maken van plastic.

Photo: The Ocean Cleanup