Espresso survey: Hebben remote audits een toekomst?

De resultaten van de laatste Espresso-enquête zijn binnen en deze resultaten willen we graag met u delen. Deze korte enquête was gericht op audits op afstand, ook wel remote audits genoemd. De enquête is in januari 2021 uitgevoerd onder onze klanten. De resultaten geven inzicht in hoeverre remote audits ‘werken’. Wat hebben we geleerd, wat zijn de voordelen en de uitdagingen van de remote audits? Daarnaast hebben we gevraagd hoe organisaties de remote audit in de komende 2-3 jaar zien ontwikkelen. Lees hieronder een korte samenvatting met de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek.

Remote audits of een combinatie van remote audits met audits op locatie zullen in de toekomst vaker ingezet worden. Remote auditeren is door de COVID-pandemie in opkomst gekomen. Nu, bijna een jaar later, gelooft 76% van de respondenten erin dat deze aanpak een integraal onderdeel wordt van de toekomst. 

Certificering een grote uitdaging

Toen de COVID-pandemie organisaties en distributieketens over heel de wereld raakte, werden organisaties gedwongen om snel manieren te vinden om mensen gezond en veilig te houden en de organisatie draaiende te houden. Risicomanagement en de onzekerheid bij organisaties, kwamen opeens bovenaan de agenda te staan. Het voortzetten en handhaven van de certificaten en kwalificaties werd een grote uitdaging. 

Remote auditeren de oplossing

De langdurige lockdown maakte auditeren op locatie niet altijd mogelijk, dit zorgde ervoor dat auditoren de audits op afstand gingen uitvoeren. Dit was niet compleet nieuw, maar het aantal organisaties dat remote audits zag als de oplossing was ongekend. Bijna een jaar later, in januari 2021, hebben meer dan 63% van de respondenten die hebben deelgenomen aan ons onderzoek een remote audit ondergaan. De belangrijkste drijfveer van deze organisaties was om hun certificaat te behouden. Over het algemeen is de tevredenheid over een remote audit hoog (83%), maar er zijn wel een aantal pijnpunten. Voornamelijk ICT-hinder, zoals internetverbinding en informatiebeveiliging worden gezien als eventuele belemmering van de ervaring. 

De remote audit in vergelijking met de audit op locatie 

In vergelijking met een audit op locatie, vindt 35% van de respondenten dat de effectiviteit van een remote audit iets lager ligt. Maar, er is een duidelijke voorspelling: remote audits, en combinatie audits (mix van een remote audit en een audit op locatie) zijn hier om te blijven. Een totaal van 76% van de respondenten zegt dat dit de nieuwe norm gaat worden en 77% gelooft erin dat de remote audits in 2 tot 3 jaar even effectief zullen zijn als traditionele audits op locatie. Het is hard werken om de kwaliteit en effectiviteit van een remote audit te verzekeren. Verder is het elimineren van ICT-hinder essentieel voor het verdere proces. Bovendien moet de auditaanpak die wordt toegepast het beste passen bij de context, in overeenstemming met de voorkeuren en eisen van de klant.  

De toekomst van certificeren 

De conclusie lijkt dat een aanpak met een goede combinatie van remote audits en audits op locatie een centraal onderdeel is van de toekomst. 

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? 

Hoe werkt een remote audit? Hoe voert een auditor een online audit uit? 

  • Lees hier meer over de werking van een remote audit 
  • Lees hier over de ervaringen van klanten met een remote audit

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

Klantenportaal

In ons klantenportaal kunt u o.a. beeldmerken downloaden, uw audit voorbereiden en prestatiebenchmarks maken