Ook ISO 22000 wordt herzien
Net als de ISO 9001, 14001, OHSAS 18001 die ISO 45001 wordt, is ook de voedselnorm ISO 2200 aan de beurt voor een grondige herziening.
Na 10 jaar trouwe dienst wordt ook ISO 22000, de ISO norm voor food management systemen, onder handen genomen om helemaal op niveau van de huidige voedselveiligheidsvereisten te komen.
De norm is nu in Committee Draft stadium (CD) en heeft dus nog een lange weg te gaan voor hij in vernieuwde versie van kracht wordt. Verwacht wordt dat deze norm in DIS versie beschikbaar wordt in het eerste kwartaal van 2017.
Wat zijn de belangrijkste focusgebieden?
- Ook hier wordt de nieuwe HLS (High Level Structure) toegepast. De HLS wordt een vast onderdeel voor alle ISO herzieningen. Deze HLS zorgt voor een kader waardoor bedrijven meer dan één norm tegelijk kunnen integreren.
- Nieuwe inzichten ivm risicobeheer: het concept "risico" kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden en binnen de food is het belangrijk onderscheid te maken tussen risico's op operationeel vlak en het bedrijfsrisico waar opportuniteiten eveneens deel uitmaken van het concept
- Verdere verduidelijking over de Plan-Do-Check-Act cyclus (PDCA) door toevoeging van 2 afzonderlijke PDCA rondes, één voor het management systeem zelf en een tweede die kijkt naar de operations volgens Clausule 8, en dus de HACCP principes van de Codex Alimentarius Commissie.
Van de boerderij tot op de tafel
Om een hygiënische omgeving doorheen de voedselketen te kunnen behouden is het noodzakelijk om voedselveiligheidsrisico's ter vermijden, verminderen of elimineren. De vernieuwde norm zal erkende sleutelelementen bevatten om de voedeselveiligheid te garanderen in elke schakel van de voesdelketen, door:- interactieve communicatie langs de hele voedselketen
- een systematische benadering voor management
- voorwaardelijke programma's
- HACCP principes
Tweede ronde
Experten achtten een tweede ronde nodig bij de herziening van de eerste CD afgelopen april in Buenos Aires. Deze ronde zou plaatsvinden in juni, maar er is nog geennieuws gepubliceerd over de bevindingen.
Schrijf in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
Bron: ISO.org