Skip to content

IATF 16949 - Kwaliteitsmanagement voor de auto-industrie

IATF 16949 is ontwikkeld door de drie grootste autofabrikanten ter wereld en deze standaard kan binnen de automotive sector wereldwijd worden toegepast.

Wat is IATF 16949?

IATF 16949 certificering draagt bij aan de geloofwaardigheid van en de procesbeheersing binnen uw organisatie. De doelstelling van de IATF 16949 is het stimuleren van continu verbeteren, minimaliseren van de variatie, reduceren van de verspillingen en het voorkomen van fouten. Maar net zoals bij de ISO 9001 is de algemene doelstelling het invoeren van procesmatig denken waardoor de kwaliteit van de bedrijfsvoering zich ontwikkelt.

De IATF 16949 beschrijft de eisen voor het kwaliteitsmanagementsysteem met betrekking tot het ontwerp en de ontwikkeling, productie en installatie van automobiel gerelateerde producten. De technische specificatie is opgesteld door aan het IATF deelnemende organisaties en is bovendien door ISO goedgekeurd. Onder andere BMW, Daimler Chrysler, Fiat, Ford, General Motors, Peugeot-Citroen, Renault, Volkswagen en de VDA zijn mede-eigenaar van de IATF 16949.

Voordelen IATF 16949 certificering

TS bevat aanvullende klant specifieke eisen. In aanvulling op de algemene norm hebben de drie automobielfabrikanten (Ford, Chrysler en General Motors) specifiek voor hun eigen organisatie geldende eisen opgenomen. De IATF 16949 is alleen toepasbaar voor de automobielindustrie. Een concept dat overigens wereldwijd snel aan populariteit wint.

Inmiddels zijn er ruim 13.000 toeleveranciers van automobielfabrikanten volgens de IATF 16949 gecertificeerd. Zoals bekend staat kwaliteit centraal: toeleveranciers moeten voldoen aan de eisen uit TS, VDA of een vergelijkbare norm. Er was duidelijk behoefte aan een alles omvattende en internationaal erkende kwaliteitsrichtlijn. Daarom werd de IATF 16949 ontwikkeld, een internationale norm voor toeleveranciers van automobielfabrikanten. 

Wat kan DNV voor u betekenen?

U kunt bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen voor certificering. Gaat u akkoord met de offerte? Dan plannen we een documentatiebeoordeling en initiĆ«le audit met u in. De auditor of het auditteam met ervaring in uw branche controleert met onze Risk Based Certification methode in hoeverre uw managementsysteem aan de IATF 16949 eisen voldoet. Heeft u het IATF 16949 certificaat behaald? Dan blijft deze 3 jaar geldig. De auditor of het auditteam komt jaarlijks langs voor een periodieke audit.

Offerte aanvragen

De volgende stappen naar IATF 16949 certificatie

Download onze whitepapers

Is certificering nieuw voor uw organisatie? Download de whitepaper 'In 10 stappen naar certificatie' en volg de tips van onze auditoren. 

Wilt u meer informatie?

 

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

Normkennis en auditor trainingen

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm te implemeteren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

 

Certificeringstraject

Hoe ziet het certificeringstraject eruit? Bekijk hier alle stappen.

 

Whitepapers

Download kosteloos onze whitepapers.

 

Klantenportaal

In ons klantenportaal kunt u o.a. beeldmerken downloaden, uw audit voorbereiden en prestatiebenchmarks maken

 

Lijst gecertificeerde organisaties

In deze lijst vindt u geldige certificaten voor managementsystemen, zowel op wereldwijd als lokaal niveau

 

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.