De afgelopen 40 jaar is de energieconsumptie verdubbeld en naar verwachting stijgt deze tot 2040 met nog eens 30%. Tegelijkertijd roepen klimaatorganisaties op om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, waarbij een verminderd gebruik van fossiele brandstoffen een grote rol speelt.
Door deze ontwikkelingen wordt het in kaart brengen van energiemanagement en energieverbruik steeds belangrijker voor organisaties. ISO 50001 is een tool die organisaties kan ondersteunen bij het opzetten van een energiemanagementsysteem. Deze norm geeft organisaties richtlijnen hoe zij een effectief energiemanagementsysteem kunnen ontwikkelen met als doel om energieprestaties te verbeteren. Net als andere ISO-normen waarborgt ISO 50001 continue verbetering en is het toepasbaar op alle organisaties. Maar wat zijn de voordelen van ISO 50001-certificering? Wij zetten een aantal belangrijke voordelen voor u op een rij.
Wat zijn de voordelen van ISO 50001-certificering?
Een energiemanagementsysteem omvat het ontwikkelen en implementeren van een energiebeleid. Het stellen van doelen en een plan van aanpak om de energiedoelstellingen te behalen en te evalueren maken ook onderdeel uit van een energiemanagementsysteem. Maar wat zijn de voordelen?
- ISO 50001 ondersteunt organisaties bij het creëren van transparantie over het beheer van energiebronnen.
- De standaard helpt organisaties bij het invoeren van nieuwe technologieën voor energiebesparing en het verbeteren van hun energieverbruik.
- Het verbeteren van energieprestaties omvat elementen als energie-efficiëntie en energieverbruik. De mate van deze optimalisatie kan variëren afhankelijk van factoren zoals de specifieke sector of het huidige energieverbruik.
- Continue verbetering van het energiemanagementsysteem door nieuwe inzichten in energiebeheer.
- ISO 50001 verzekert dat metingen, documentatie, rapportages en het benchmarken van energieverbruik uitgevoerd worden.
- Concurrentievoordeel door transparante communicatie over de inspanningen voor energieprestaties.
- Met het certificaat voor ISO 50001 kunnen organisaties energie-efficiëntie in het gehele (productie)proces aantonen.
- Optimaliseer het energieverbruik door efficiëntere aanwending van bedrijfsmiddelen die veel energie verbruiken.
- Het behalen van een ISO 50001-certificaat verhoogt het bewustzijn onder werknemers over het belang van energiebeheer en hun rol in het bijdragen daaraan.
- Energiekosten worden verlaagd door een geoptimaliseerde inzet van energiebronnen en energie gerelateerde bedrijfsmiddelen.
- Verbeterde energieprestaties verminderen de impact op het milieu door een lagere uitstoot van broeikasgassen.
- ISO 50001-certificering draagt bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk door energie-efficiëntie te overwegen bij de inkoop van producten, processen en diensten.
- ISO 50001 biedt richtlijnen om rekening te houden met energieprestaties bij het design en herzien van faciliteiten, processen en/of diensten.
Voorbereiden op ISO 50001 certificering
Wanneer u start met het implementeren van een energiemanagementsysteem, zijn er een aantal stappen om u op weg te helpen. Houdt tijdens de implementatie van uw energiemanagementsysteem rekening met de volgende zaken:
- Stel een adequaat energiebeoordelings- en planningsproces op, dat alle energiebronnen en energieverbruik omvat.
- Bepaal de belangrijkste energieverbruikers en identificeer mogelijkheden om energieprestaties te verbeteren.
- Stel een nullijn vast en bepaal energieprestatie-indicatoren. Of overweeg om een nulmeting uit te laten voeren.
- Implementeer vastgestelde acties om energieprestaties te verbeteren.
- Controleer of de doelstellingen op schema liggen en grijp in waar nodig.
- Verbeter continu het energiebeheer door energieverbruik, doelstellingen en targets te meten en evalueren.
Aan de slag met ISO 50001?
Wilt u na het lezen van dit artikel een begin maken met ISO 50001? Verdiep u verder in het implementeren van een energiemanagementsysteem met dit whitepaper. Bent u al toe aan de volgende stap? Volg dan de training normkennis ISO 50001 en verdiep uw kennis van de norm. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via certificatie@dnv.com.