Column: Als medewerkers stoppen met denken

Procesoptimalisaties, automatisering, lean-projecten. Oh, wat worden wij daar blij van. Stroomlijnen, efficiency verhogen, allemaal dingen die organisaties dagelijks proberen te doen. Allemaal zaken waarbij de medewerkers zich aan de procesafspraken moeten houden. Allemaal zaken waarbij de actie gaat vóór het denkvermogen.

Bedrijfsprocessen zijn er om ervoor te zorgen dat de geleverde input (vaak de vraag van de klant), wordt omgezet in de gewilde output (vaak een tevreden klant). Uw processen zijn daar ondergeschikt aan. Medewerkers moeten bewegingsruimte hebben, passend bij hun functie. Nu snap ik dat een piloot erg weinig persoonlijke bewegingsruimte mag hebben: ik zou het niet fijn vinden wanneer de piloot enkel op zijn gevoel af gaat (beetje hoger, beetje lager), ‘Ach, het is maar een waarschuwingslampje.’ Nee, die piloot moet zich strikt aan de afspraken houden, maar toch: Chesley ‘Sully’ Sullenberger, hield zich niet aan de instructies terug te vliegen naar het vliegveld, omdat hij wist dat hij dat niet ging halen. Hij landde op de Hudson rivier en redde op die manier het leven van 155 inzittenden. Hij volgde bewust de regeltjes niet. 

In mijn optiek moeten bedrijfsregels, procesafspraken, een organisatie in 95% van de tijd keurig door het proces leiden, maar voor die overige 5% moeten processen ook de ruimte bieden om eens af te wijken van de regels. Wel moet er goed gekeken worden naar de risico’s die men daarmee loopt. Vaak zijn de mensen die het werk uitvoeren de experts op hun vakgebied (althans, dat zou zo moeten zijn: if you pay peanuts, you’ll get monkeys). Die mensen kunnen vaak wel inschatten wat wel kan en wat niet kan. Door alle olifantenpaadjes dicht te timmeren krijg je een prachtig proces, maar levert het tevreden klanten op? 

Ik ben het al vaak zelf tegengekomen: een aanvraag bij een telecom-­aanbieder, die niet goed loopt: ‘U moet een nieuwe aanvraag indienen, onze levertijd begint dan opnieuw.’ Of ‘Uw geboortedatum klopt niet met ons systeem, kunt u de geboortedatum in ons systeem verklaren (01-01-1900)?’ ‘Computer says no’. Heeft u nu zo weinig vertrouwen in uw medewerkers dat zij nooit eens eigen initiatief mogen nemen? Denkt u dat medewerkers zich ten doel hebben gesteld uw systeem te boycotten? Nee, 99,9% van alle medewerkers willen uw klant helpen! Maar u moet uw medewerkers helpen, door ze bevoegdheden te geven, door ze gelegenheid te bieden initiatief te tonen, door zo nu en dan ook buiten de vakjes te kleuren. 

De normen zeggen dat processen beheerst moeten worden. Dat betekent niet dat ze volslagen dichtgetimmerd moeten worden. Gun uw medewerkers eens de kans klantgericht te zijn. Laat ze eens creatief zijn, máár zorg er ook voor dat men competent is en zich bewust van de risico’s die er zijn. Stel risico’s centraal in werkoverleg, betrek uw medewerkers in het ontwikkelen en ontwerpen van procesverbeteringen. Mensen die het werk doen, weten vaak het beste hoe het beter, handiger en sneller kan. 

Uw medewerkers willen niets liever dan te werken in een omgeving waar zij tot wasdom kunnen komen, waar hun initiatief wordt gezien en herkend. Waarbij zij zichtbaar kunnen bijdragen aan een tevredener klant!

Bron: Kwaliteit in Bedrijf


Heeft u de processen en de kennis binnen uw organisatie al vastgelegd staan? 

Volgens de auditoren van DNV is een procesbeschrijving dé meest concrete en gestructureerde vorm voor het vastleggen van kennis binnen uw organisatie. Maar hoe schrijft u een goede procesbeschrijving? Onze auditoren helpen u op weg: download de whitepaper “Een goede procesbeschrijving maken: hoe doet u dat?”.

Download whitepaper

Lees hier de eerder geschreven columns van Matthijs:

 

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

Normkennis en auditor trainingen

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm te implemeteren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

 

Certificeringstraject

Hoe ziet het certificeringstraject eruit? Bekijk hier alle stappen.

 

Whitepapers

Download kosteloos onze whitepapers.

 

Klantenportaal

In ons klantenportaal kunt u o.a. beeldmerken downloaden, uw audit voorbereiden en prestatiebenchmarks maken

 

Lijst gecertificeerde organisaties

In deze lijst vindt u geldige certificaten voor managementsystemen, zowel op wereldwijd als lokaal niveau

 

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.