FSSC 22000 voegt eisen toe in versie 6

FSSC 22000 heeft al een uitgebreid certificeringschema voor voedselveiligheidsmanagementsystemen maar breidt de eisen uit om voedselveiligheid en duurzaamheid nog verder te verbeteren in de nieuwe versie 6.

Versie 6 van FSSC 22000 werd uitgebracht in april 2023.  

"FSSC 22000 is al een behoorlijk uitgebreide norm en omvat de ISO 22000, het voor de industrie relevante Pre-Requisite Program en aanvullende eisen die door FSSC zijn gedefinieerd. De nieuwe versie versterkt de vereisten voor certificeringsinstellingen, de auditduur en voedselverlies en -verspilling om organisaties te helpen de SDG's van de VN te realiseren", zegt Stefano Crea, Global Market and Industries Director bij DNV.  

Daarnaast introduceert de nieuwe versie 6 veranderingen in productcategorieĆ«n, een herschikking van categorieĆ«n in de voedselketen en integratie van vereisten voor voedselveiligheid en kwaliteitscultuur.  

Organisaties die al gecertificeerd zijn, hebben tot 1 april 2024 de tijd om zich voor te bereiden. Vanaf die datum worden alle certificeringsaudits uitgevoerd volgens FSSC 22000 versie 6. De overgangstermijn is 12 maanden, wat betekent dat alle upgrade-audits voor 31 maart 2025 moeten zijn afgerond. 

"Voor organisaties met auditdagen tussen maart en april 2024 gelden specifieke regels met betrekking tot welke versie mag worden toegepast op de verschillende fasen van de audit.  Onze aanbeveling is dat organisaties met een bestaand certificaat zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereidingen om alle vereisten in lijn met FSSC 22000 versie 6 te implementeren," zegt Stefano Crea.