De wereld verandert snel, zo ook de risico’s voor organisaties. Door alle veranderingen moeten organisaties zich voortdurend voorbereiden op diverse scenario’s, dus vooruitplannen en het hebben van alternatieve oplossingen is cruciaal.
Sommige risico’s kunnen plaatsvinden zonder dat organisaties het door hebben. Een cyberaanval kan een organisatie, haar klanten en stakeholders op ieder moment in gevaar brengen. Eén achteloze klik op een link in een e-mail kan mallware of ransomware installeren, waardoor gevoelige informatie of data gestolen kan worden. In het geval van voedselveiligheid kan een verstoring van de hygiëne op één plek in de voedselketen, ervoor zorgen dat besmette producten op grote schaal worden gedistribueerd.
Certificering is een goede voorbereiding
De beste manier om voorbereid te zijn op risico’s, en deze te managen, is een gestructureerde aanpak. Het onderzoeken van managementsysteemnormen en onafhankelijke certificering kan organisaties helpen bij het verkrijgen van controle en vertrouwen in hun eigen inspanningen. De meeste inspanningen van organisaties worden gedekt door normen van instanties zoals ISO, of door meer branche specifieke normverenigingen of handelsorganisaties. Alhoewel het voldoen aan deze normen niet altijd een wettelijke verplichting is, kan het een ticket-to-trade zijn.
Het betrekken van medewerkers bij het certificeringsproces kan inzichten met zich meebrengen die anders over het hoofd gezien worden. Door medewerkers op alle niveaus van de organisatie te trainen kan een proactieve risicomanagementcultuur ontwikkeld worden.
Het is voor organisaties mogelijk om de richtlijnen van een norm te implementeren zonder een certificering. Maar zonder de certificering door een onafhankelijke certificatie instelling kan de organisatie niet aan hun klanten en stakeholders aantonen dat zij voldoen aan de norm.
Profiteer van de kennis van een onafhankelijke certificeringsinstantie
Met het certificaat van een onafhankelijke certificatie instelling kunnen organisaties aantonen dat er wordt voldaan aan de eisen van de norm. Wanneer dit gedaan wordt door een geaccrediteerde certificatie instelling, krijgt het certificaat meer waarde. Daarnaast geeft dit vertrouwen dat de certificatie instelling deskundig, onpartijdig en onafhankelijk is verklaard.
Jaarlijks voert DNV, wereldwijd, duizenden audits uit. Door gegevens van die audits te verzamelen en analyseren heeft DNV digitale tools ontwikkeld die organisaties kunnen ondersteunen in het doorvoeren van verbeteringen, zoals Lumina en Boost My Audit.
Normen worden regelmatig herzien, worden continu bijgewerkt en er worden nieuwe normen gelanceerd. Naarmate de risico’s veranderen, moeten normen organisaties ondersteunen bij het creëren van vertrouwen in hun bedrijfsvoering, innovaties en toeleveringsketens.
ls geaccrediteerde certificatie instelling ondersteunt DNV u graag bij het certificeringsproces. Bent u na dit artikel enthousiast om aan de slag te gaan met de digitale tools van DNV? Bekijk hier het volledige overzicht van onze digitale tools. Wilt u direct aan de slag met certificering? Verken het volledige overzicht van normen waartegen DNV uw organisatie kan certificeren.