Safety first?

Staat veiligheid voor de meeste organisaties wel echt helemaal bovenaan? Dus ook boven productiviteit, winstgevendheid en efficiëntie? Volgens Lead Auditor en trainer Matthijs Dierick staat veiligheid niet boven alles in organisaties. Volgens hem mogen we blij zijn als veiligheid op gelijke hoogte staat als productiviteit.

‘Geen activiteit is zo belangrijk dat deze onveilig kan worden uitgevoerd’, ‘Safety First’, ‘Onze medewerkers zijn onze belangrijkste assets’… Ik kan nog wel even doorgaan met deze kreten. Organisaties doen grote uitspraken wanneer zij willen aantonen dat veiligheid echt de hoogste prioriteit heeft binnen de organisatie. Bovenstaande kreten staan op websites, nieuwsbrieven en andere uitingen die (hopelijk) ook buiten de organisatie gelezen worden.

Maar wie durft werkelijk met z’n hand op zijn hart te zeggen: ‘Binnen mijn organisatie gaat de veiligheid en het welzijn van alle medewerkers echt boven alles?’ Dus ook boven productiviteit, winstgevendheid en efficiëntie? Volgens mij moet ik de eerste organisatie nog tegenkomen die dit werkelijk hard kan maken. Je kunt veiligheid niet garanderen. Ook wanneer je een situatie veilig vindt, kleven er nog risico’s aan. De enige manier waarop je veiligheid echt kunt garanderen is te stoppen met je organisatie. Pas dan ben je zeker dat er niets fout gaat. Oh… is dat niet zo’n goed idee? Strookt dat niet met de langere termijnvisie van de directie? Dan moeten we toch bepaalde risico’s leren accepteren.

‘De directie toont leiderschap en betrokkenheid met betrekking tot veiligheid, gezondheid (kwaliteit, milieu).’ Laat het, zou ik zeggen. Laat nou eens echt zien dat je het meent uit de grond van je hart. Ja, ik ken een directeur die deed wat hij uitsprak: Hij gaf iedereen twee dagen vrij nadat er een ingrijpende reorganisatie was aangekondigd. ‘Ze zijn er met hun hoofd niet bij, wanneer ze nu moeten werken.’ Deze directeur plaatste, in dit verband, veiligheid en welzijn, inderdaad boven productiviteit. Toch ben ik het eerste adviesbureau nog niet tegenkomen die, in het kader van de hoge werkbelasting, het aantal declarabele uren naar beneden heeft gebracht, ik moet de eerste fabriek nog zien die de klant belt om te zeggen dat de order niet op tijd komt in verband met een veiligheidsissue. Ik rij voor mijn werk door het hele land, zo’n 50 à 60.000 kilometer per jaar. Elke dag loop ik het risico aangereden te worden. Dat geeft niet, dat risico accepteer ik. Het is een integraal onderdeel van mijn werk.

Verkondig nou niet dat veiligheid boven alles staat in uw organisatie, wees blij wanneer het op gelijke hoogte staat als productiviteit. Speel open kaart. Spreek uit hoe belangrijk u veiligheid binnen uw organisatie vindt. Veiligheid gaat om gevoel, compassie en inlevingsvermogen. Iedereen in de organisatie moet beseffen dat iedereen z’n uiterste best doet om (veilig) een goed product of dienst aan te bieden. 

Veiligheid zonder productie bestaat niet (uw organisatie ook niet, trouwens), maar productie kan ook niet zonder veiligheid!

Bron: Kwaliteit in Bedrijf 

Wilt u meer columns van Matthijs lezen?

Download hier het boekje met alle columns van Matthijs.

 

Wilt u een offerte aanvragen?

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

Normkennis en auditor trainingen

Leer uw managementsysteem volgens een specifieke norm te implemeteren en zelfstandig (interne) audits uit te voeren.

 

Nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al? Schrijf u in en ontvang ons nieuws en updates over certificering en trainingen.

 

Certificeringstraject

Hoe ziet het certificeringstraject eruit? Bekijk hier alle stappen.

 

Whitepapers

Download kosteloos onze whitepapers.

 

Klantenportaal

In ons klantenportaal kunt u o.a. beeldmerken downloaden, uw audit voorbereiden en prestatiebenchmarks maken

 

Lijst gecertificeerde organisaties

In deze lijst vindt u geldige certificaten voor managementsystemen, zowel op wereldwijd als lokaal niveau

 

Klantcases

Waarom deze klanten voor DNV kiezen.