Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."

Na een aantal voedingscrises in de late jaren negentig en beginjaren 2000 lanceerde de Europese Unie in 2002 de General Food Law. In België kreeg deze Europese wet zijn vertaling met de wet op autocontrole. "Dit is het enige wettelijk-verplichte systeem om de kwaliteit te waarborgen binnen de voedingsbedrijven”, vertelt Kristoff Van Riet auditor bij DNV in België. Het autocontrolesysteem (ACS) is verplicht in alle sectoren die met voeding te maken hebben, zoals de horeca, voedselbereiding, detailhandel en ook logistiek.

De vereisten voor dit autocontrolesysteem zijn opgenomen in een autocontrolegids die voor elke sector is opgesteld door de betreffende sectorverenigingen en met goedkeuring van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Deze autocontrolegids bevat maatregelen voor de voedselveiligheid om ervoor te zorgen dat producten tijdens het productie-, verwerkings- of distributieproces voldoen aan de wettelijke voorschriften. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn bijvoorbeeld de Goede Hygiënepraktijken (GHP) gebaseerd op HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).