Skip to content

BRCGS Storage & Distribution certificering

Controle houden over de logistiek in de productieketen toont hoe uw bedrijf tegemoet komt aan de eisen van klanten en consumenten met betrekking tot voedselkwaliteit, -veiligheid en wettelijke vereisten.

Op basis van hun "due diligence" concept (het vermogen om te kunnen aantonen dat alle redelijke maatregelen zijn genomen om incidenten te voorkomen), hebben de Europese retailers specifieke normen vastgesteld om de kwaliteit en veiligheid van food (en non-food) producten te waarborgen en de rechtmatigheid van de logistieke stappen in de logistieke keten van voedsel- en drankproducten. In deze normen komt men tegemoet aan de unieke logistieke aspecten en het "due diligence" -concept van de retailer. Deze logistieke aspecten zijn van toepassing op elke speler in de logistieke keten van voedsel- en drankproducten. De BRCGS (British Retail Consortium) Global Standard for Storage and Distribution is, net zoals IFS Logisitics, de veiligheids- en operationele management systeem norm voor food en non-food producten. Deze norm is specifiek opgesteld om naleving door de leverancier te waarborgen, rekening houdend met de opslag, transport en distributie stappen, evenals groothandel en de andere logistieke diensten, en om de capaciteiten van de detailhandelaars te garanderen ivm de kwaliteit en veiligheid van voedsel- en drankproducten die zij verkopen.

Wat zijn de voordelen?   

De BRCGS Global Standard for Storage and Distribution werd door Britse detailhandelaars ontwikkeld om best practices voor productveiligheid en operational management in de logistieke keten van food en non-food producten voor bedrijven in de opslag en/of transport sector, inclusief groothandel activiteiten. 

De norm ondersteunt bedrijven en andere gebruikers bij het vervullen van hun wettelijke verplichtingen en bescherming van de consument door:

  • een gezamenlijke basis om bedrijven die betrokken zijn bij de opslag en/of het transport van food en non-food producten te verschaffen
  • geaccrediteerde certificatie van bedrijven die producten en diensten leveren aan detailhandelaren en geassocieerde sectoren mogelijk te maken

Hoe kan ik mij voorbereiden op certificering? 

Bedrijven die goed plannen hebben vaak een voordeel en zijn beter voorbereid om een certificatie te behalen. Het is belangrijk dat u en uw bedrijf positief en ge├źngageerd zijn, en duidelijke streefdata voor implementatie en evaluatie  stellen.

Daaronder valt:

  • Een kwaliteitssyteem opzetten
  • Wettelijke veristen identificeren
  • Specifieke voedselveilghiedsrisico's identificeren en documenteren, evenals de relevante controlemaatregelen (HACCP systeem)
  • De juiste Good Manufacturing Practice/Good Hygiene Practice identificeren, inclusief een ongediertebestrijdingsprogramma, een programma voor onderhoud van installaties en gebouwen, een programma voor schoonmaak en reininging, en alle normspecifieke vereisten. 
  • Indien nodig , sturcturele verbeteringen implementeren.

Interesse?

Heeft u vragen? Bel ons gerust via 03 206 65 35 of neem contact op via ons contactformulier.